kunstzinnige breingym met lemniscaten

Kunstzinnige breingym met lemniscaten

In de meest simpele vorm ziet een lemniscaat er uit als een liggende acht :  ∞ .  Er zijn oneindig veel mogelijkheden om allerlei soorten lemniscaten te tekenen.  Zie het filmpje in deze blog.

IMG_0981

Tekenlesjes om in je eentje te doen of samen, dan zet je om de beurt een lijn.

Samenwerking linker- en rechter hersenhelft 

Lemniscaten tekenen is een creatieve manier om  de linker- en rechter hersenhelft beter te laten samenwerken. Dit heet  linker- en rechterhersenhelft synchronisatie.  Wat levert het op?  Een betere concentratie, meer zelfvertrouwen, meer planning en overzicht, betere oog-hand coordinatie, betere lichaamsbalans, meer rust in het hoofd en een beter sociaal-emotioneel evenwicht.

In balans komen

De lemniscaat creert een gevoel van eenheid : we bewegen naar links en naar rechts, maar komen telkens weer in het midden.  Door de ritmische herhalingen in de vorm wordt dit midden wordt vaak ervaren  als focus-punt,  als rustpunt.

Verbinden van tegenstellingen 

Er zijn oneindig veel tegenstellingen in ons dagelijks leven :  dag-nacht,  ver-dichtbij, school-thuis,  lekker-vies, blij-verdrietig, binnen-buiten, gelukkig-ongelukkig,  stil-lawaai, en ga zo maar door. Met lemniscaten oefen je evenwicht  tussen tegenstellingen.

Spanningsvelden

Ergens tussen deze tegenstellingen kunnen ook spanningsvelden ontstaan.

Lemniscaat tekenen kan helpen die doorstroom weer in gang te zetten. De dynamiek van de beweging van de ene helft zet de andere helft  in gang waardoor Iets negatiefs zelfs iets positiefs in beweging kan stellen.  Vaak wordt een gevoel van rust ervaren,  vertrouwen en “aankomen in het nu”.

Natuurlijke vorm

Er zijn veel meer lemniscaten in ons leven dan je denkt.  Je kunt ze vinden in ons lijf :  een ervan is onze bloedsomloop.  Een bijzondere lemniscaat maakt de natuur voor ons elk jaar : Om deze  te vinden moet je een jaar lang dit volgende experiment volhouden : je steekt een stokje in de grond. Dan kijk je elke dag op dezelfde tijd (bijv. 12 uur) naar het puntje van de schaduw en markeert dit met een stip op de grond. Na een jaar ontstaat een lemniscaatvorm bestaande uit een stippellijn.   Misschien dat we daarom  de lemniscaat als een natuurlijke vorm ervaren.

Meer weten over lemniscaten?  In september geef ik weer een workshop van 3 middagen. Hierbij hoort ook een reader met meer informatie over toepassingen en voorbeelden.   klik hier voor meer info

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *